sobota, 25 maja 2019

Sernik na zimno z truskawkami


Zapraszam na pyszny sernik z truskawkami. Łatwe w przygotowaniu i tanie ciasto. Polecam na deser lub podwieczorek.
Składniki :
250 g serka mascarpone
250 g serka ricotta
1 galaretka cytrynowa
1/2 szkl gorącej wody
2 galaretki truskawkowe
3 szkl gorącej wody
20 dag truskawek
herbatniki
tortownica o średnicy 26 cm
papier do pieczenia
folia spożywcza
Sposób przygotowania :
Truskawki myjemy i odsączamy z wody. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a rant owijamy folią spożywczą. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy do ostygnięcia.
Tortownicę wykładamy herbatnikami. Do miski przekładamy serek mascarpone i ricottę, wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy na herbatniki i wstawiamy blaszkę do lodówki. W gorącej wodzie rozpuszczamy czerwone galaretki i odstawiamy do stężenia.
Od truskawek odrywamy szypułki i kroimy na połówki, układamy na masie serowej. Wlewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

1 komentarz: