czwartek, 30 maja 2019

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką


Zapraszam na smaczną surówkę. Przygotowana z dodatkiem chrupiącej rzodkiewki i papryki. Doprawiona do smaku kwaśną śmietaną, octem jabłkowym, miodem i przyprawami. Polecam.
Składniki :
35 dag młodej kapusty
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
kilka rzodkiewek
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka oleju
1 łyżka miodu wielokwiatowego od HUZAR
1 łyżka octu jabłkowego 6 %
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Kapustę czyścimy i kroimy na drobno. Przekładamy do miski i posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w cienkie paseczki. Do śmietanki dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Kapustę wygniatamy z nadmiaru płynu i odsączamy. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski i dodajemy przygotowany sos. Mieszamy i przekładamy do salaterki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz