niedziela, 5 maja 2019

Kisiel z bitą śmietaną i żurawiną



Zapraszam na bardzo smaczny kisiel z torebki z bitą śmietaną w proszku i suszoną żurawiną. Polecam na deser. 
Składniki :
1 kisiel w proszku cytrynowy ( 0,5 l )
1/2 l wody
1 op bitej śmietany w proszku
2 łyżki cukru
200 ml mleka
duża garść suszonej żurawiny
Sposób przygotowania :
1 i 1/2 szklanki wody wlewamy do garnka i wsypujemy cukier, zagotowujemy. Do reszty wody wsypujemy kisiel w proszku i mieszamy, wlewamy do gotowanej wody i zagotowujemy, cały czas mieszamy. 
Gotowy kisiel przekładamy do pucharków i studzimy.
W międzyczasie do mleka wsypujemy bitą śmietanę w proszku i ubijamy na sztywno. Przekładamy na chłodny kisiel i dekorujemy suszoną żurawiną.

1 komentarz: