środa, 22 maja 2019
Mannowiec z chia i galaretką rabarbarową
Zapraszam na pyszne ciasto z kaszą manną i chia. Do tego ciasta zrobiłam lekko kwaśną galaretkę z rabarbarem. Polecam.
Składniki na galaretkę rabarbarową :
2 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru
2 szklanki wody
1 op czerwonej galaretki ( na 0,5 l )
Składniki na ciasto :
1 litr mleka
1 szklanka cukru
25 dag. masła
1 szklanka kaszy manny
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki chia
Do tortownicy :
papier do pieczenia
kasza manna
masło
herbatniki
Sposób przygotowania :
Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z gotującą się wodą, dosypujemy cukier i gotujemy do miękkości. Odmierzamy 2 szklanki ugotowanego rabarbaru, przelewamy do miski i wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a rant smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną i układamy herbatniki. Do miski wsypujemy kaszę manną i wlewamy 1 szklankę mleka, mieszamy i odstawiamy.
Do garnka wlewamy resztę mleka, dodajemy masło i oba cukry, stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu, masło i cukier się rozpuszczą. Dodajemy kaszę manną i zagotowujemy, ciągle mieszamy. Do gorącej masy wsypujemy chia i mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy i schładzamy. Na stężoną masę wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy ciasto do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz