środa, 15 maja 2019

Zupa selerowa z pulpecikami i mrożonym groszkiem


Zapraszam na zupę selerową. Przygotowana z pulpecikami i groszkiem jest sycąca i bardzo smaczna. Polecam.
Składniki :
1,5 l wody
50 dag selera
3 szt marchewki
5 szt ziemniaki
6 łyżek śmietanki 30%
1 szkl mrożonego groszku
sól do zupy
20 dag mięsa mielonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
Sposób przygotowania :
Marchew i seler obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Wkładamy do gotującej się wody w garnku. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy do garnka po 20 minutach gotowania się warzyw.Przygotowujemy pulpeciki : czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Do miski wkładamy wszystkie składniki i mieszamy. Z masy mięsnej robimy małe okrągłe pulpeciki i wkładamy do garnka, gotujemy około 20 minut. Po 10 minutach gotowania pulpecików dodajemy mrożony groszek. Na samym końcu wsypujemy sól i wlewamy śmietankę, wszystko razem zagotowujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz