środa, 22 maja 2019

Kakaowo - białe babeczki z rabarbarem.


Zapraszam na pyszne i małe babeczki z rabarbarem. Jest to szybki przepis i bez użycia miksera. Polecam.
Składniki :
1 szklanka mąki + 1 łyżeczka z czubkiem
1 /4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
2 łyżki z dużym czubkiem margaryny
1 łyżeczka z czubkiem gorzkiego kakao
1 łodyga rabarbaru
Sposób przygotowania :
Rabarbar czyścimy i kroimy na bardzo drobno, myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. Margarynę rozpuszczamy na patelni i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto : do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy cukier. Wlewamy mleko i przestudzoną margarynę, energicznie mieszamy łyżką.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę i ponownie mieszamy. Ciasto białe przekładamy do silikonowych foremek, a na nie wkładamy ciemne ciasto i delikatnie mieszamy np. małą szpatułką. Na wierzch kładziemy pokrojony rabarbar i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz