środa, 22 maja 2019

Zupa szparagowa


Zapraszam na pyszną zupę szparagową przygotowaną z zielonych szparagów z ziemniakami i marchewką. Polecam na obiad.
Składniki :
2 średnie marchewki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka masła
4 szklanki bulionu
5 średnich ziemniaków
pęczek zielonych szparagów
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
sól do smaku
Sposób przygotowania :
Marchewki obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Startą marchewkę i czosnek przekładamy do garnka i dodajemy masło, stawiamy na gazie i przesmażamy przez kilka minut, wlewamy bulion i zagotowujemy. W międzyczasie ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce, odcinamy czubki i odkładamy, a resztę kroimy na małe kawałki. Gdy ziemniaki są prawie ugotowane dodajemy pokrojone szparagi i sól, a po 10 minutach dokładamy odłożone czubki szparagów i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na samym końcu wlewamy śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz