środa, 22 maja 2019

Chleb pszenny z pestkami dyni


Zapraszam na pyszny chlebek. Taki chleb jest najlepszy i dużo zdrowszy od kupnego. Polecam na kanapki.
Składniki :
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1 opakowanie suszonych drożdży ( 7 gram )
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 łyżka oleju
1 garść pestek dyni - do ciasta
1 garść pestek dyni - do posypania chleba
keksówka 27 x 8 x 8
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy ciepłą wodą, olej oraz wsypujemy suszone drożdże, sól i cukier, pestki dyni, mieszamy i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy pestkami dyni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz