poniedziałek, 6 maja 2019

Kopytka ziemniaczano - dyniowe


Zapraszam na pyszne kopytka. Kopytka mają piękny kolorek i są miękkie oraz mają trochę słodkawy smak. Polecam.
Składniki :
30 dag ugotowanych ziemniaków
1 jajko
4 łyżki z czubkiem puree dyniowego
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
6 - 8 łyżek mąki do podsypania
1 duża cebula
3- 4 łyżki oleju
Ponadto :
woda do gotowania
sól
olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski i dodajemy jajko, purre dyniowe, sól, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Gdy woda się zagotuje dodajemy sól i olej.
Ciasto dzielimy na kilka części i formujemy wałeczki, spłaszczamy. Kroimy nożem na małe kawałeczki i wkładamy do gotującej się wody.
Gotujemy od wypłynięcia na wierzch przez kilka minut. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, odsączamy.
Obraną z łusek cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kopytka przekładamy na talerz i polewamy przesmażoną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz