piątek, 10 maja 2019

Bezy


Bezowe ciasteczka delikatne jak chmurka i bardzo słodkie. Doskonałe do kawy lub herbaty z przyjaciółmi.
Składniki :
2 białka-100 ml
cukier-200 ml
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania :
Białka wlewamy do suchej miski i miksujemy, aż będzie sztywna piana. Do piany z białek stopniowo dosypujemy po 1 łyżce cukru (wymieszany z cukrem waniliowym), cały czas miksujemy do rozpuszczenia się cukru.
Wlewamy sok z cytryny i miksujemy do momentu, gdy piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca. Gotową masę bezową przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Beziki suszymy w temp.110 stopni około 70 minut.W tym czasie kilkakrotnie otwieramy drzwiczki piekarnika żeby wypuścić parę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz