czwartek, 9 maja 2019

Pierś z kurczaka w sosie wiśniowym z makaronem


Pyszne połączenie mięsa kurczaka z sosem owocowym. Do tego makaron i mamy pyszne i lekkie danie w sam raz na obiad.
Składniki :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki żurawiny suszonej
1 szkl ugotowanego makaronu
1 mały słoik domowych wiśni w syropie
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
listki pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania :
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Oczyszczamy z błon i chrząstek. Oprószamy połową soli, pieprzu, ziołami prowansalskimi. Polewamy połową oleju i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
Pierś przekładamy na folię aluminiową posmarowaną resztą oleju, zawijamy i kładziemy na blaszce. Pieczemy w temp.180 stopni około godziny( wstawiłam do zimnego piekarnika).
Do miski wlewamy sok z wiśni,wodę i dokładamy wiśnie i żurawinę. Odstawiamy. W czasie pieczenia piersi dwa razy zlewamy płyn, który się wytopił. Upieczoną pierś chłodzimy.
Na patelnię przelewamy wiśnie wymierzane z żurawiną. Do sosu dodajemy masło, sól , pieprz. Gotujemy do momentu zagęszczenia sosu ( u mnie około 15 minut).
Wystudzoną pierś kroimy na kawałki. Na talerz wykładamy gęsty sos, kładziemy pokrojoną pierś, dookoła kładziemy makaron, polewamy talerz resztką sosu.
Ozdabiamy pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz