czwartek, 9 maja 2019

Zupa krem z marchewki z francuskimi paluszkami


Zapraszam na pyszną zupę krem z gotowanej marchewki z rozgrzewającym imbirem. Podana z pieczonymi paluszkami z ciasta francuskiego. Polecam.
Składniki na zupę :
40 dag marchewki
1 duży ziemniak
6 łyżek śmietanki 30%
2 szklanki wody
1 ząbek czosnku
1/2 średniej białej cebuli
1 łyżka masła
3 cm - imbiru
2 łyżeczki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka przyprawy do zupy
listki bazylii
Na paluszki francuskie :
podłużny 3 cm kawałek ciasta francuskiego
1 łyżka słonecznika
blaszka
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Ciasto francuskie kroimy na 4 części i posypujemy słonecznikiem, lekko przyciskamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy paski ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy koło 20 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ziemniaka i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.
Cebulę, czosnek i imbir obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy na palenie z masłem i smażymy przez około 2 minuty.
Do ugotowanej zupy dodajemy smażone warzywa, przyprawę do zupy, śmietankę. Blendujemy na gładki krem. Zupę podajemy z pieczonymi paluszkami i dekorujemy kwaśną śmietaną i listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz