niedziela, 19 maja 2019

Rosół drobiowy z pieczoną cebulą


Zapraszam na rosół drobiowy z pieczoną cebulką. Pyszny i aromatyczny rosół, który polecam na obiad.
Składniki :
4 l wody
2 udka z kurczaka
8 marchewek
2 pietruszki
1/4 średniego selera
mały por
2 duże cebule
1 paczka makaronu
woda do gotowania
sól
olej
Sposób przygotowania :
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Udko z kurczaka myjemy i wkładamy do wody, gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 2 godzin i zbieramy szumowiny. W tym czasie obieramy warzywa i myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Por czyścimy i kroimy wzdłuż, pokrojone warzywa wkładamy do gotującego się rosołu.
Cebulę kroimy na połówki i opiekany nad gazem. Dodajemy do rosołu i gotujemy przez następną godzinę.W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z olejem.
Na talerze wkładamy porcje makaronu i wlewamy rosół z warzywami. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz