poniedziałek, 6 maja 2019

Sałatka z selerem i szynką


Zdrowa i dietetyczna sałatka z sosem jogurtowo- czosnkowym.Możemy ją podać jako samodzielne danie np.na kolacje.
Składniki :
1/2 małej kapusty pekińskiej
4 plastry szynki gotowanej
20 dag. selera konserwowego
1 łyżka kukurydzy konserwowej
1łyżka groszku konserwowego
kawałek papryki marynowanej
6 łyżek jogurtu naturalnego
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu
Sposób przygotowania :
Kapustę myjemy i odsączamy z wody. Plastry szynki kroimy w małe kwadraciki. Seler wyjmujemy ze słoika na cedzak, odsączamy z zalewy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę marynowaną kroimy w kostkę.
Kukurydze i groszek odsączamy z zalewy. Kapustę pekińską kroimy i przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną szynkę i paprykę oraz kukurydzę i groszek, seler.
Przyprawiamy solą, pieprzem i olejem. Mieszamy.
Jogurt wkładamy do miseczki, dodajemy cebule i czosnek, mieszamy.
Sałatkę wykładamy do salaterki lub pucharków, dekorujemy sosem jogurtowym i posypujemy szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz