niedziela, 19 maja 2019

Ciasto z rabarbarem


Zapraszam na pyszne i lekko kwaśne ciasto z rabarbarem. Szybkie i proste do zrobienia. Polecam na deser lub podwieczorek.
Składniki :
1 szkl mąki
50 gram masła
1 łyżka z czubkiem cukru pudru
1 czubata łyżka jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mąka do podsypania
Składniki na drugie ciasto :
1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżka oleju
2 łyżki z czubkiem mąki
3 szczypty proszku do pieczenia
Na rabarbar :
30 dag oczyszczonego rabarbaru
3 łyżki cukru
Ponadto :
blaszka 16 x 16 x 6
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy w nieduże kawałeczki. Przekładamy do miski i wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy. Z mąki i masła robimy kruszonkę i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakuwamy widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. W międzyczasie przekładamy rabarbar na cedzak, odsączamy.
Do kubeczka wkładamy wszystkie składniki na drugie ciasto i mieszamy do połączenia. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą i przekładamy rabarbar oraz polewamy przygotowanym ciastem. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz