poniedziałek, 6 maja 2019

Chleb pszenno - orkiszowy


Zapraszam na pyszny chlebek, który jest bardziej mleczny w smaku. Do jego przygotowania zamiast wody dodałam mleko. Polecam do kanapek.
Składniki :
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki orkiszowej
1 op suchych drożdży ( 7 g )
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 szkl ciepłego mleka
2 łyżki oleju
garść słonecznika do ciasta
garść słonecznika do posypania
papier do pieczenia
keksówka 24 x 12
Sposób przygotowania :
Do miski wkładamy obie mąki, suche drożdże, sól, cukier i wlewamy ciepłe mleko oraz olej, zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut i przykrywamy ściereczką. W międzyczasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Smarujemy chleb zimną wodą i posypujemy pestkami słonecznika.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na metalowej kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz