sobota, 11 maja 2019

Babka na białkach


Babka na białkach jest szybka w przygotowaniu i pysznie smakuje. Możemy ją zrobić, gdy mamy w nadmiarze same białka. Polecam.
Składniki :
4 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki z dużym czubkiem rodzynek
woda do sparzenia rodzynek
1 łyżka mąki - do rodzynek
keksówka 10 x 26
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Rodzynki wkładamy do miseczki i wlewamy gorącą wodę, odstawiamy. Białka przelewamy do miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ubitej piany wsypujemy cukier i ubijamy razem przez krótki czas. Następnie dodajemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dolewamy mleko i olej ponownie mieszamy. Rodzynki odsączamy z wody i wkładamy do miseczki z mąką, dokładnie obtaczamy z każdej strony i wszystko dokładamy do miski z ciastem, dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę do ,, suchego patyczka". Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz