czwartek, 30 kwietnia 2020

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i słonecznikiem


Zapraszam na smaczny chlebek z pomidorową nutą. Świetnie smakuje z wędliną lub żółtym serem. Polecam na kanapki.
Składniki :
3 szkl mąki pszennej
1 op suszonych drożdży ( 7 g)
1 szkl ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
50 g suszonych pomidorów
2 garście słonecznika
keksówka 27 x 8 x 7
papier do pieczenia
garść słonecznika do posypania chleba
woda do posmarowania chleba
Sposób przygotowania :
 Suszone pomidory kroimy w kosteczkę i razem z pozostałymi składnikami wkładamy do miski. Zagniatamy ciasto i miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto na chleb. Blaszkę stawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut i   przykrywamy ściereczką. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik i ciasto smarujemy wodą, posypujemy słonecznikiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz