piątek, 10 kwietnia 2020
Domowy majonez
Zapraszam na pyszny domowy majonez. Dodatek cukru, octu i gorącej wody sprawia że majonez jest bardziej delikatny. Polecam.
Składniki :
1 żółtko
1 łyżeczka musztardy
2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
2 łyżki gorącej wody
sól- do smaku
pieprz- do smaku
Sposób przygotowania :
Do garnka lub miski wkładamy żółtko jajka i musztardę. Mieszamy łyżką. Miksując wlewamy olej cienkim strumieniem do wymieszanego żółtka z musztardą, aż zużyjemy cały olej.
Dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Do kubka wkładamy cukier, wlewamy ocet oraz bardzo gorącą wodę i przez chwilę mieszamy aż składniki się rozpuszczą.
Wlewamy do majonezu i ponownie przez chwilę miksujemy. Gotowy majonez przekładamy do salaterki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz