czwartek, 23 kwietnia 2020

Pieczona łopatka w winnej marynacie


Pyszne mięsko w aromatycznym sosie z winną nutą. Polecam do obiadu lub cieniutko pokrojoną na kanapki.
Składniki :
1,4 kg łopatki wieprzowej
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1,5 szkl czerwonego wytrawnego wina
1/3 szkl octu jabłkowego 6%
1 łyżka przyprawy od VEGETA NATUR DO MIĘS
4 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego jasnego
5 listków laurowych
6 ziaren angielskich
Sposób przygotowania :
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na talarki. Do wysokiego naczynia wkładamy mięso i wlewamy wino oraz dodajemy pokrojone warzywa i resztę składników marynaty. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Łopatkę wyjmujemy z marynaty i przekładamy do brytfanki, polewamy 1 szkl marynaty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 2 godziny. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę i polewamy wytopionym sosem.Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na talarki. Do wysokiego naczynia wkładamy mięso i wlewamy wino oraz dodajemy pokrojone warzywa i resztę składników marynaty. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Łopatkę wyjmujemy z marynaty i przekładamy do brytfanki, polewamy 1 szkl marynaty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 2 godziny. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę i polewamy wytopionym sosem.                                                                                 


Przepisy inspirowane naturą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz