sobota, 18 kwietnia 2020

Bezglutenowa kukurydziana rolada z kremem


Zapraszam na smaczną roladę biszkoptową z kremem. Rolada jest prosta i szybka w przygotowaniu. Polecam na słodki podwieczorek.
Składniki na biszkopt :
4 jajka
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
1 duży cukier waniliowy
4 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem :
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki :
blaszka piekarnikowa
papier do pieczenia
wilgotna ściereczka
Sposób przygotowania :
Biszkopt : jajka, cukry, wodę ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę. Zdejmujemy papier i delikatnie zwijamy z mokrą ściereczką w roladę. Odkładamy do ostudzenia.
Krem: do miseczki przelewamy schłodzoną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Dodajemy partiami serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Roladę rozwijamy i smarujemy kremem, zwijamy delikatnie w rulon oraz zawijamy w papier do pieczenia. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz