wtorek, 3 grudnia 2019

Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską


Zapraszam na smaczny i rozgrzewający bigos. Bigos przygotowałam z dodatkiem suszonych warzyw i grzybów oraz kiełbasy z piersi kurczaka od https://morliny.pl. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.
Składniki :
90 dag domowej kiszonej kapusty
1 l wody
4 ziela angielskie
1 listek laurowy
5 łyżek włoszczyzny suszonej
20 dag kiełbasy z piersi kurczaka
3 łyżki oleju
90 g koncentratu pomidorowego ( mały słoiczek )
1 łyżka suszonych grzybów w proszku
1 łyżka przyprawy do bigosu
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól paprykowa do smaku
Sposób przygotowania :
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy kapustę kiszoną, suszoną włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie. Stawiamy na gazie i gotujemy przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszamy. W międzyczasie kroimy kiełbaskę na plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Do ugotowanej kapusty wkładamy przesmażoną kiełbaskę, suszone grzyby ( proszek ), koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Gotujemy razem przez chwilę.
                                             


Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz