wtorek, 3 grudnia 2019

Kruche z jabłkami i kisielową pianką


Zapraszam na bardzo kruche ciasto z wiśniową pianką. Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej, kukurydzianej i samopszy. Do ciasta i pianki dodałam erytrol. Polecam.
Składniki na ciasto :
1 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki orkiszowej białej
1/2 szkl mąki z samopszy
3 łyżki erytrolu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 małe jajka
Na kisielową piankę :
3 białka z małych jajek
3 łyżki erytrolu
1 kisiel wiśniowy bez cukru ( na 0,5 l )
Ponadto :
1 kg jabłek
2 łyżki panieru kukurydzianego
blaszka 30 x 20 x 6
papier do pieczenia
folia spożywcza
Sposób przygotowania :
Ciasto : składniki wkładamy do miski i zagniatamy. Formujemy kulę i kroimy nożem na 3/4 i 1/3 ciasta. Zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Jabłka myjemy i wycieramy do sucha, obieramy i ścieramy na tarce do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy na stolnicy i wylepiamy blaszkę ciastem, posypujemy połową panieru.
Pianka : do miski wkładamy białka i miksujemy na sztywno. Dodajemy erytrol, miksujemy przez chwilę. Wsypujemy kisiel i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Z jabłek odciskamy nadmiar soku i wsypujemy resztę panieru, mieszamy. Jabłka przekładamy na ciasto w blaszce i wyrównujemy. Następnie wykładamy piankę i wyrównujemy powierzchnię. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na kisielową piankę. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz