Zapraszam na pyszną i prostą w przygotowaniu kruchą tartę z budyniową pianką. Polecam
Składniki na ciasto :
1 szklanka mąki
100 gram masła
1 żółtko
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę makową :
500 gram gotowej masy makowej
1 małe jajko
2 łyżki kaszy manny
Składniki na budyniową piankę :
2 białka
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 budyń waniliowy w proszku ( na 0,5 l )
blaszka na tartę o średnicy 22 cm
Przygotowanie przepisu :
Do miski wkładamy składniki na ciasto i zagniatamy, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blaszkę. Podpiekamy spód w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę makową : wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy.
Masę makową przekładamy na podopieczny spód i pieczemy kolejne15 minut.
W tym czasie przygotowujemy budyniową piankę :
białka ubijamy z solą na sztywno, wsypujemy cukier, chwilę miksujemy i dosypujemy budyń w proszku. Miksujemy do połączenia się składników.
Na podpieczoną tartę wykładamy piankę i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut
Tarty makowej nigdy nie robiłam. Jestem ciekawa, jak smakuje!
OdpowiedzUsuńJest pyszna.
OdpowiedzUsuń