wtorek, 3 grudnia 2019

Pieczona karkówka


Zapraszam na smaczną pieczoną karkówkę. Do jej przygotowania użyłam rękaw do pieczenia od  Stella- Premium Home Line .Jest on bardzo wytrzymały i nie pęka podczas pieczenia. Mięsko upiekło się znakomicie i było bardzo soczyste.Taką karkówkę możemy podać do obiadu lub na zimno na kanapki. Polecam.
Składniki :
1,3 kg karkówki
3 ząbki czosnku
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju
2 łyżki majeranku
2 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki soli himalajskiej różowej
1 łyżka papryki wędzonej słodkiej mielonej
rękaw do pieczenia
blaszka
Sposób przygotowania :
Karkówkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki na marynatę wkładamy do miseczki i mieszamy. Karkówkę nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 - 4 godziny.  Po tym czasie wkładamy do rękawa do pieczenia
                                     
         

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 30 minut. Wyciągamy karkówkę z piekarnika i rozcinany worek. Przelewamy do miseczki wytopiony płyn i wstawiamy mięso do piekarnika. Dopiekamy przez 30 minut.                                                                                                                                                                     

3 komentarze:

  1. pieczenie w folii jest niezdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie jest folia tylko rękaw do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze można zamienić na naczynie żaroodporne 😃Kradne przepis.Pozdrawiam.🎄🎄🎄

    OdpowiedzUsuń