Zapraszam na smaczną pieczoną karkówkę. Do jej przygotowania użyłam rękaw do pieczenia od Stella- Premium Home Line .Jest on bardzo wytrzymały i nie pęka podczas pieczenia. Mięsko upiekło się znakomicie i było bardzo soczyste.Taką karkówkę możemy podać do obiadu lub na zimno na kanapki. Polecam.
Składniki :
1,3 kg karkówki
3 ząbki czosnku
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju
2 łyżki majeranku
2 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki soli himalajskiej różowej
1 łyżka papryki wędzonej słodkiej mielonej
rękaw do pieczenia
blaszka
Sposób przygotowania :
Karkówkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki na marynatę wkładamy do miseczki i mieszamy. Karkówkę nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 - 4 godziny. Po tym czasie wkładamy do rękawa do pieczenia
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 30 minut. Wyciągamy karkówkę z piekarnika i rozcinany worek. Przelewamy do miseczki wytopiony płyn i wstawiamy mięso do piekarnika. Dopiekamy przez 30 minut.
pieczenie w folii jest niezdrowe!
OdpowiedzUsuńTo nie jest folia tylko rękaw do pieczenia.
OdpowiedzUsuńZawsze można zamienić na naczynie żaroodporne 😃Kradne przepis.Pozdrawiam.🎄🎄🎄
OdpowiedzUsuń