piątek, 20 grudnia 2019

Ciasto biszkoptowe z białym kremem


Zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z kremem. Krem zrobiłam z serka mascarpone, cukru i twarożku naturalnego. Polecam.
Składniki na biszkopt :
2 jajka
2 łyżki cukru
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki z czubkiem mąki pszennej
duża szczypta proszku do pieczenia
Na krem :
250 gram serka mascarpone
4 łyżki cukru
1 mały cukier waniliowy
125 gram twarożku naturalnego
Na poncz : 4 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Ponadto :
tortownica o śr. 24
papier do pieczenia
masło
bułka tarta
Sposób przygotowania :
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a rant smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jajka wybijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy. Gdy jajka są ubite dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 - 25 minut do ''suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjmujemy z tortownicy.
Następnie dnia przygotowujemy krem : serek mascarpone, oba cukry i twarożek naturalny miksujemy do połączenia się składników.
Poncz : do szklanki wlewamy wodę i sok cytrynowy oraz wsypujemy cukier, mieszamy aż cukier się rozpuści.
Biszkopt kroimy przez środek na dwie równe części ( nie jak na tort) i polewamy ponczem. Na jeden biszkopt wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz