wtorek, 1 października 2019

Gulasz wieprzowy z soczewicą i papryką kiszoną


Zapraszam na smaczny gulasz. Przygotowany z szynki wieprzowej z dodatkiem soczewicy i kiszonej papryki. Polecam.
Składniki :
60 dag szynki wieprzowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka smalcu
2 i 3/4 szkl wody
listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
7 łyżek z sporym czubkiem czerwonej soczewicy
1 duża kiszona papryka
sól prowansalska do gulaszu
Sposób przygotowania :
Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do miski i wsypujemy przyprawy, mieszamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy cebulę w kostkę, czosnek w kosteczkę. Na rozgrzanym smalcu smażymy pokrojone warzywa i mięso przez kilka minut, przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Wkładamy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez około 1 godzinę. W tym czasie kroimy kiszoną paprykę w kostkę. Do gulaszu dodajemy soczewicę, a po następnych 10 minutach dokładamy pokrojoną paprykę. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz