niedziela, 6 października 2019

Ptysie z bitą śmietaną


Zapraszam na ptysie z bitą śmietaną. Pyszny deser dla całej rodziny. Z filiżanką aromatycznej kawy smakują wyśmienicie. Polecam.
Składniki na ciasto :
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mąki
75 gram masła
szczypta soli
2 jajka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
blaszka do pieczenia
papier do pieczenia
Na bitą śmietanę :
200 ml śmietany 30 %
4 - 6 łyżeczek cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier puder do posypania ptysiów
Sposób przygotowania :
Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy masło, sól i zagotowujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy około 5 minut aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy ciasto jest lekko ciepłe dodajemy po jajku i miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego ( lub woreczka foliowego z uciętym rogiem ). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Upieczone ptysie kroimy na dwie połowy.
Bita śmietana : schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny, ponownie ubijamy.
Ptysie nadziewamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz