czwartek, 10 października 2019

Babka marchewkowa


Zapraszam na babkę marchewkową. Przygotowana z tartą marchewką i cynamonem. Ciasto jest bardzo smaczne. Polecam.
Składniki :
4 jajka
2 szkl startej na drobnej tarce marchewki ( odciśniętej z nadmiaru soku )
1/2 szkl cukru
1 duży cukier waniliowy
6 łyżek oleju
2 szkl mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
keksówka 27 x 7 x 7
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Do miski wybijamy jajka i wsypujemy oba cukry, miksujemy. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy cynamon i wlewamy olej, miksujemy przez chwilę. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Dodajemy odciśniętą z soku marchewkę i mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 -50 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz