czwartek, 17 października 2019
Rolada marchewkowa z kremem jabłkowym
Rolada biszkoptowa jest bardzo pyszna. Ciasto przygotowałam z dodatkiem startej marchewki, a krem na bazie soku jabłkowego. Polecam.
Składniki :
Na biszkopt :
4 jajka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki wody
szczypta soli
5 łyżek z czubkiem mąki pszennej
2 marchewki ( 200g )
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem :
400 ml soku jabłkowego
1 op budyniu waniliowego ( na 0,5 l )
2 łyżki cukru
250 g masła
1 op serka Philadelphia
Na lukier :
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku jabłkowego
Ponadto :
posypka czekoladowa
blaszka piekarnikowa
papier do pieczenia
olej
wilgotna ściereczka
Sposób przygotowania :
Ciasto : Obraną marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wybijamy jajka oraz dodajemy oba cukry, wodę, sól i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, cynamon, mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Wkładamy odciśniętą z soku marchewkę, miksujemy. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy.
Krem : 300 ml soku jabłkowego przelewamy do garnka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do reszty soku wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy. Przelewamy do garnka i gotujemy budyń, cały czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy z ciepłym budyniem i serkiem. Ciasto rozwijamy i smarujemy kremem. Ponownie zwijamy roladę i odstawiamy do lodówki na około 2 - 3 godziny.
Lukier : Ucieramy cukier puder z sokiem jabłkowym. Gotową roladę dekorujemy lukrem i posypujemy posypką czekoladową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz