Zapraszam na smaczną karkówkę. Sos przygotowałam z pieczonych cebul i wytopionego z mięsa sosu. Polecam na obiad.
Składniki :
1 kg karkówki
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki soli cebulowej
3 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki słodkiej papryki
5 średnich cebul
3 ząbki czosnku
200 ml wody
3 łyżki śmietanki 30 %
rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania :
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski i wsypujemy przyprawy oraz obtaczamy mięso z każdej strony, odstawiamy. W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek. Cebulę kroimy na mniejsze części i wkładamy razem z mięsem i czosnkiem do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i wyjmujemy mięso z piekarnika, rozcinany worek i ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez kolejne 40 minut.
Sos : do garnka przekładamy upieczone cebulę z czosnkiem, sos od pieczenia i wlewamy wodę oraz śmietankę i blendujemy, zagotowujemy.
a slyszalas moze o czarnym czosnku? :) mi sie ostatnio udalo kupic https://czarny-czosnek.pl/pl/p/czarny-czosnek-glowki/73. Jest swietny :) Czytalam troche na ten temat i wyczytalam, ze ma wiecej wlasciwosci odzywczych niz zwykly czosnek!
OdpowiedzUsuń