wtorek, 15 października 2019

Buraczki zasmażane na jarzynkę do obiadu


Zapraszam na kolejną wersję buraczków. Przygotowane z dodatkiem jabłka, smalcu, cebuli i czosnku oraz octu jabłkowego smakują świetnie. Polecam.
Składniki :
4 średniego ugotowane buraczki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jabłko
1 łyżka z dużym czubkiem smalcu ze skwarkami i jabłkiem
1 łyżeczka mąki pszennej
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
ocet jabłkowy do smaku
Sposób przygotowania :
Z ugotowanych buraczków obieramy skórkę i ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Jabłko myjemy i wycieramy ściereczką, ścieramy na tarce razem ze skórką. Na patelni rozgrzewamy smalec wkładamy pokrojoną cebulę z czosnkiem, smażymy do zeszklenia i dodajemy buraczki, starte jabłko. Smażymy razem przez kilka minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem. Posypujemy mąką i smażymy razem przez chwilę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz