piątek, 18 października 2019
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką
Zapraszam na ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką. Pyszne i kruche ciasto polecam na deser lub podwieczorek.
Składniki na ciasto :
2 szklanki mąki
4 żółtka
200 gram masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu
mąka do podsypania
Na piankę :
4 białka
1/2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe ( na 0,5 l )
Ponadto :
5 brzoskwiń
tłuszcz do tortownicy
bułka tarta do tortownicy
tortownica o średnicy 24 cm
Sposób przygotowania :
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy żółtka oraz pokrojone masło, jogurt i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnice i zagniatamy. Formujemy kulę i dzielimy na 2 nierówne części. Przekładamy do woreczków i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie obieramy ze skórki brzoskwinie i kroimy w kostkę. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Większą część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy tortownicę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopni przez około 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Białka ubijamy na sztywno pianę i wsypujemy cukier razem przez chwilę ubijamy i dosypujemy budynie w proszku. Mieszamy aż składniki się połączą.
Piankę wykładamy na podopieczny spód i układamy pokrojone brzoskwinie. Na wierzch ścieramy resztę ciasta na tarce o dużych oczkach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz