piątek, 18 października 2019

Tarta francuska z pieczarkami i papryką


Zapraszam na pyszną wytrawną tartę francuską z pieczarkami. Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i żółtego sera. Polecam na obiad lub kolację.
Składniki :
1 op ciasta francuskiego
40 dag pieczarek
1/2 dużej czerwonej papryki
1 cebula
2 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
suszony tymianek do smaku
2 solidne garście żółtego sera
1 małe jajko
1 łyżeczka wody
blaszka
Sposób przygotowania :
Pieczarki czyścimy i obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i wycieramy, kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone warzywa z pieczarkami. Smażymy przez kilka minut, aż woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem do smaku.
Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy przygotowany farsz. Zostawiamy z każdej strony kilkucentymetrowy rant. Farsz posypujemy żółtym serem. Mieszamy jajko z wodą i smarujemy ranty ciasta. Posmarowane ciasto zawijamy do środka na farsz i lekko przygniatamy.
Tartę przekładamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz