piątek, 27 września 2019

Drożdżowe dyniowe z miodem i śliwkami


Zapraszam na smaczną dyniową drożdżówkę. Świetnie smakuje z kubkiem gorącego kakao lub mleka. Polecam.
Składniki na ciasto :
1/4 szkl miodu lawendowego od HUZAR
1/4 szkl oleju
1/4 szkl mleka
1/2 szkl puree dyniowego
1 op suszonych drożdży
3 szkl mąki orkiszowej
Na kruszonkę :
50 g masła
1 cukier waniliowy
3 łyżki erytrolu
4 łyżki mąki orkiszowej
Ponadto :
10 śliwek
blaszka 26 x 16 x 5
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W międzyczasie myjemy śliwki i osuszamy z wody, kroimy na połówki. Do drugiej miski wkładamy składniki na kruszonkę i zagniatamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy połówki śliwek i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut - do suchego patyczka. Ciasto studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz