wtorek, 17 września 2019

Pierogi z ziemniakami, fetą i cebulą


Zapraszam na smaczne pierogi. Farsz przygotowałam z ziemniaków, sera feta i smażonej cebulki. Polecam.
Składniki na ciasto :
3 szkl mąki pszennej
1 szkl gorącej wody
3 łyżki oleju
duża szczypta soli
mąka do podsypania
Na farsz :
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
20 dag fety
1 duża czerwona cebula
1 łyżka oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
Na omastę :
2 czerwone cebule
3 łyżki oleju
Ponadto :
szczypiorek
Sposób przygotowania :
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oleju. Studzimy. W międzyczasie ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę do miski. Dodajemy przesmażoną cebulę oraz startą na tarce fetę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i robimy kuleczki. Do drugiej miski wkładamy składniki na ciasto i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Kładziemy przygotowane kulki ziemniaczane i zlepiamy pierogi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez 2 -3 minuty od wypłynięcia.
Omasta : cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oleju. Pierogi podajemy z przygotowaną omastą i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz