poniedziałek, 9 września 2019

Oszukane gołąbki


Zapraszam na bardzo smaczne oszukane gołąbki. Jest to lepsza wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Polecam.
Składniki :
25 dag białej kapusty
1/2 zielonej papryki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
5 pieczarek
10 dag ugotowanego ryżu
20 dag mięsa mielonego
1 jajko
6 - 8 łyżek bułki tartej
sól - do smaku
pieprz - do smaku
zioła prowansalskie - do smaku
olej do smażenia
woda do gotowania kapusty
Na sos pomidorowy:
1 szklanka wody
1 puszka krojonych pomidorów
sól - do smaku
pieprz - do smaku
5 łyżek wody
1 łyżka z czubkiem mąki
Sposób przygotowania przepisu :
Kapustę kroimy na drobno i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez około 10 minut, przekładamy na cedzak i odsączamy, studzimy.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa i pieczarki przesmażamy na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
Do miski wkładamy odciśniętą z wody kapustę i resztę składników na gołąbki, dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety, przekładamy na ręcznik papierowy.
Sos pomidorowy : do garnka wlewamy wodę i pomidory z puszki, wsypujemy przyprawy, zagotowujemy. W międzyczasie do wody wsypujemy mąkę i mieszamy, wlewamy do garnka z pomidorami, zagotowujemy.
Gołąbki układamy na blaszce i wlewamy sos pomidorowy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz