piątek, 6 września 2019

Jajka w sosie musztardowym


Zapraszam na smaczne jajka w sosie musztardowym. Takie jajka świetnie pasują jako dodatek do drugiego dania. Polecam.
Składniki :
3 jajka
woda do gotowania jajek
1 szkl rosołu
3 łyżeczki musztardy
6 łyżek zimnej wody
3 łyżeczki mąki pszennej
6 łyżek śmietany 30 %
suszony szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania :
Jajka gotujemy na twardo, przekładamy do zimnej wody i studzimy. Do garnka wlewamy rosół i dodajemy musztardę, podgrzewamy. W międzyczasie do zimnej wody wsypujemy mąkę i mieszamy. Wlewamy do rosołu i mieszamy, zagotowujemy. Na samym końcu dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka wyjmujemy z wody i wycieramy ściereczką, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Na talerzu układamy połówki jajek i polewamy sosem, dekorujemy szczypiorkiem.

2 komentarze: