środa, 18 września 2019
Babeczki jogurtowe na zimno z brzoskwiniami
Zapraszam na pyszne babeczki jogurtowe z brzoskwiniami i krystaliczną galaretką. Przygotowanie na jogurcie z dodatkiem ksylitolu i żelatyny. Polecam na deser.
Składniki na galaretkę z owocami :
1 krystaliczna galaretka
450 ml gorącej wody
2 brzoskwinie
Na masę jogurtową :
8 łyżek gorącej wody
5 łyżeczek żelatyny
300 gram jogurtu naturalnego
1 łyżka ksylitolu
1 duży cukier wanilinowy
Ponadto :
10 foremek silikonowych
Sposób przygotowania :
Do gorącej wody wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy w drobną kosteczkę i wkładamy do galaretki, mieszamy. Do każdej silikonowej foremki wlewamy po 1 łyżce galaretki z owocami i wstawiamy do lodówki do stężenia.
W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy. Po steżeniu galaretki w silikonowych foremkach przygotowujemy masę jogurtową.
Do miski przekładamy pozostałe składniki na masę jogurtową i mieszamy. Dolewamy letnią żelatynę i ponownie mieszamy, wlewamy po 2 łyżki do każdej silikonowej foremki i wstawiamy do lodówki. Na stężoną masę jogurtową wlewamy resztę galaretki z owocami ( jeśli galaretka za mocno stężała musimy ją podgrzać )
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz