piątek, 31 lipca 2020

Babka drożdżowa z wiśniami, kokosem i rodzynkami


Pyszna, puszysta babka drożdżowa o smaku kokosowym. Ciasto słodzone jest cukrem trzcinowym, dzięki któremu ma piękny karmelowy kolor. Najlepiej smakuje z kubkiem mleka. Polecam.
Składniki :
50 g drożdży
1/2 szkl cukru trzcinowego
1/2 szkl oleju
1/2 szkl mleka
2 cukry waniliowe
2 jajka
garść rodzynek
2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl pokrojonych wiśni
1 łyżka mąki pszennej - do wiśni
8 łyżek wiórków kokosowych
Na lukier :
8 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku pomarańczowego
forma z kominkiem do babki
masło
bułka tarta
Sposób przygotowania :
Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy cukier trzcinowy, olej, mleko, cukier waniliowy, rodzynki, mąkę. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 2 godz. W międzyczasie myjemy wiśnie, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Pokrojone wiśnie mieszamy z 1 łyżką mąki. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Do ciasta dodajemy wiśnie i wiórki kokosowe, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do foremki i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygniecia. Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy. Lukier: cukier puder rozcieramy z sokiem, aż uzyskamy gładki lukier. Ostudzone (zimne) ciasto polewamy lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz