czwartek, 30 lipca 2020

Racuchy drożdżowe z malinami na kefirze


Zapraszam na smaczne racuszki z malinami. Przygotowane na kefirze z dodatkiem wiórków kokosowych. Pyszne racuszki polecam na słodki posiłek.
Składniki na zaczyn :
125 ml ciepłego kefiru
1 łyżeczka cukru
2 dag drożdży
2 łyżki mąki pszennej
Pozostałe składniki :
100 g malin
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórków
8 łyżek mąki pszennej
olej do smażenia
cukier puder
Sposób przygotowania :
 Maliny myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy. Robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośnietego zaczynu dodajemy maliny, cukier i wiórki, mieszamy i rozgniatamy maliny. Wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośniecia. Po tym czasie na rozgrzanym oleju, smażymy racuszki z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z tłuszczu. Przed podaniem obficie posypujemy cukrem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz