sobota, 25 lipca 2020

Sos majonezowo - jogurtowy do surówek


Smaczny sos do surówek przygotowany z majonezu i jogurtu z dodatkiem bazylii, mięty, czosnku i startej skórki z limonki i pomarańczy. Polecam.
Składniki :
6 łyżek majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka pokrojonej mięty
1 łyżka pokrojonej bazylii
1/2 łyżeczki pokrojonej skórki z limonki
1/2 łyżeczki pokrojonej skórki pomarańczowej
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
cukier do smaku
Sposób przygotowania :
Skórkę z pomarańczy i limonki sparzamy gorącą wodą. Listki mięty i bazylii myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Osuszone listki kroimy na drobno. Ze sparzonych skórek ścinamy białą cześć i kroimy na bardzo drobno. Do miseczki przekładamy majonez, jogurt oraz pokrojone składniki, doprawiamy do smaku i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz