niedziela, 5 stycznia 2020

Biszkopt kakaowy z kremem malinowym


Zapraszam na pyszne kakaowe ciasto z kremem malinowym. Krem zrobiłam z serka mascarpone, mrożonych malin i śmietanki. Polecam.
Składniki na biszkopt :
4 jajka
4 łyżki z lekkim czubkiem cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki z lekkim czubkiem mąki pszennej
1 łyżka płaska kakao
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem :
15 dag mrożonych malin
100 mililitra śmietanki 30%
30 dag mascarpone
4 łyżki cukru
Na poncz :8 łyżek wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Ponadto :
tortownica o średnicy 24
papier do pieczenia
masło
bułka tarta
Sposób przygotowania :
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a rant smarujemy miękkim masłem i wysypujemy bułką tartą. Biszkopt : jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, olej i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Mrożone maliny przekładamy na cedzak i zostawiamy najlepiej na całą noc
Następnego dnia : rozmrożone maliny przecieramy przez gęste sitko.
Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Mascarpone miksujemy z cukrem i musem malinowym. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy.
Do kubeczka wlewamy składniki ponczu i mieszamy aż cukier się rozpuści. Biszkopt kroimy przez środek na dwie połowy (nie jak na tort).
Obie części biszkoptu polewamy ponczem, na jedną część wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Już na sam widok ślinka cieknie i na pewno taki biszkopt jest bardzo smaczny. Ja sama także lubię robić biszkopt czekoladowy z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ i jak dla mnie jest to teraz ciasto numer jeden na mojej liście.

    OdpowiedzUsuń