czwartek, 23 stycznia 2020

Zupa szczawiowa z mrożonego szczawiu z jajkiem


Zapraszam na smaczną zupę szczawiową. Przygotowana z mrożonego szczawiu z dodatkiem swojskiego mleka. Polecam na obiad.
Składniki :
1 l wody
3 marchewki
3 duże ziemniaki
130 g mrożonego szczawiu
1 szkl swojskiego mleka
sól do smaku - do zupy
4 jajka
woda do gotowania jajek
sól
Sposób przygotowania :
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W tym czasie obieramy marchewkę, kroimy w kostkę i myjemy. Przekładamy do gotującej się wody. W międzyczasie jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, kroimy na połówki. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Dokładamy do gotującej się zupy po 15 minutach gotowania marchewki, gotujemy do miękkości. Wkładamy mrożony szczaw i gotujemy przez 10 minut. Wlewamy mleko i dodajemy sól, zagotowujemy. Podajemy z ugotowanymi jajkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz