niedziela, 19 stycznia 2020

Chlebek orkiszowo - jęczmienny na serwatce


Zapraszam na smaczny i domowy chlebek. Chlebek przygotowałam z dwóch rodzajów mąk i domowej serwatki z dodatkiem płatków gryczanych. Polecam na kanapki.
Składniki :
2 szkl mąki orkiszowej
1 szkl mąki jęczmiennej
1 i 1/3 szkl ciepłej serwatki
3 łyżki płatków gryczanych błyskawicznych
1 op suszonych drożdży ( 7 g )
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
1 łyżka oleju
czarnuszka do posypania chleba
woda do posmarowania chleba
papier do pieczenia
keksówka 22 x 8 x 7
Sposób przygotowania :
Do miski wsypujemy przesiane mąki i suche drożdże oraz sól, płatki gryczane. Wlewamy ciepłą serwatkę i olej. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zagniatamy i przekładamy do blaszki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie ciasto na chleb smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką. Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na metalową kratkę.Studzimy.
                                                           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz