piątek, 10 stycznia 2020
Galaretka drobiowa z jajkiem
Zapraszam na galaretkę z mięsa i warzyw z rosołu z dodatkiem jajka i natki pietruszki. Polecam na kolację.
Składniki :
1 udko z rosołu
2 średnie marchewki z rosołu
kawałek selera z rosołu
1 szklanka rosołu
1 jajko ugotowane na twardo
2 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania :
Do gorącego rosołu wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści, odstawiamy w chłodne miejsce. Mięso obieramy z udka i kroimy na drobno. Marchewki i seler kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i kroimy na drobno. Jajko obieramy ze skorupki i kroimy w plastry, układamy w silikonowych foremkach. Do garnka wkładamy mięso, pokrojone warzywa i natkę, wlewamy półpłynną żelatynę i mieszamy. Przekładamy łyżką do silikonowych foremek.
Galaretkę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny, dekorujemy natką pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz