poniedziałek, 13 stycznia 2020

Babka orzechowa


Zapraszam na smaczną babkę orzechową. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Polecam z filiżanką ulubionej kawy.
Składniki :
1 szkl mąki pszennej
1 szkl orzechów włoskich mielonych
3/4 szkl cukru
1 duży cukier waniliowy
2 jajka
1/2 szkl mleka
1/2 szkl oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
keksówka 27 x 7 x 7
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Do miski wsypujemy cukry, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy. Dodajemy wybite jajka, olej, mleko, cukier waniliowy i miksujemy do połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut. Upieczoną babkę wyjmujemy z blaszki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz