sobota, 16 maja 2020

Słonecznikowe pesto z liści rzodkiewek


Zapraszam na pyszne pesto. Moja wersja jest przygotowana z dodatkiem słonecznika, parmezanu i oleju rydzowego. Polecam jako dodatek do dania głównego  np. z makaronem. Pysznie też smakuje na kanapce.
Składniki :
50 g liści rzodkiewek
60 g nasion słonecznika (u mnie 5 łyżek)
2 ząbki czosnku
4 łyżki tartego parmezanu
12 łyżek oleju rydzowego  ( można dać inny )
1 łyżka soku z cytryny
3/4 łyżeczki soli
Przygotowanie przepisu :
Liście rzodkiewki ( bez ogonków) myjemy i odsączamy z wody, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe pesto przekładamy do miseczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz