Zapraszam na szybkie w przygotowaniu eklery z kremem budyniowym. Mogą być pysznym deserem dla całej rodziny. Polecam.
Składniki :
Na ciasto :
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
75 gram masła
2 jajka
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem :
300 ml mleka
2 łyżki cukru
100 gram masła
1 łyżka mąki pszennej
1budyń czekoladowy na 0,5 l
Ponadto:
blaszka do pieczenia
papier do pieczenia
cukier puder do posypania eklerków
Sposób przygotowania :
W garnku rozpuszczamy wodę i masło, zagotowujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i ciągle mieszamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Garnek zdejmujemy z gazu i studzimy. Do zimnego ciasta dodajemy po 1 jajku i miksujemy do połączenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Krem budyniowy : do garnka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do reszty mleka wsypujemy budyń i mąkę, mieszamy i przelewamy do garnka, gotujemy przez kilka minut. Gorący budyń przekładamy do miski i dodajemy masło, miksujemy do połączenia się składników. Zimne eklerki kroimy wzdłuż na połowę, smarujemy kremem i sklejamy. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz