piątek, 15 maja 2020
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym
Zapraszam na pyszne pulpeciki. Pulpeciki przygotowałam z makreli w sosie koperkowym z dodatkiem śmietany. Polecam na obiad.
Składnik na pulpeciki :
50 dag filetów z makreli
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
6 łyżek z czubkiem bułki tartej
2 łyżki z czubkiem panieru z ciecierzycy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Na sos :
1 3/4 szkl rosołu
3 łyżki pokrojonego mrożonego koperku
1/2 szkl słodkiej śmietanki 12%
1 łyżeczka z czubkiem mąki ryżowej
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Sposób przygotowania :
Filety z makreli pozbawiamy ości i skóry. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy na mniejsze kawałki. Filet z makreli przepuszczamy dwa razy przez maszynkę razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę. Z masy rybnej robimy małe pulpety. Wkładamy do gotującego się rosołu i gotujemy przez 5 minut, dokładamy koperek i gotujemy przez kolejne 5 minut. Śmietankę mieszamy z mąką i wlewamy do garnka, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jak smacznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje
OdpowiedzUsuń